De er over alt! Men hva er en qr-kode og hvordan kan du lage en?


Av Elin Bøen

qr codeQr-koder (quick response koder) finner vi over alt. Vi finner qr-koder på matvarer, og andre produkter vi kjøper. Du kan scanne qr-kode for å laste ned et kart i parken du besøker, qr-koder som forteller historien om stedet du står på, qr-koder med lenker til nettsider, qr-koder for å skrive mail eller qr-koder for å vise et bilde.
Disse kodene kan på mange måter minne om strekkoder, men qr-kodene kan inneholde mer informasjon enn en strekkode. En vanlig strekkode inneholder informasjon langs en horisontal linje. Informasjonen i en qr-kode lagres 2 dimensjonalt: Både horisontalt og vertikalt. Dette er en av grunnene til at qr-kodene er anvendelige til mange ulike formål.

Qr koden inneholder informasjon som kan leses av en qr-kode leser. Dette er integrert i noen apper på din smarttelefon, som feks kameraet på iPhone/iPad og Snapchat, men du kan også laste ned egne qr-kode lesere. Du finner raskt en stor mengde gratis apper i både appstore og play butikk.

Kodene lager du enkelt selv i en qr-kode generator. Disse finnes også gratis på nett, ofte websider, men også apper til ulike enheter.

Dynamisk kode bruker om du øsnker å følge med på bruken av qr-kodene, eller har behov for å endre innhold i koden, men beholde selve qr-koden. Informasjonen lagres ikke direkte i koden, men i generatoren og qr-koden lenker tilbake til denne informasjonen.

Statisk kode bruker du om du skal lenke direkte til en side, mail telefonnymmer, posisjon eller tekst. All informasjon ligger da i koden.

Vi har prøvd oss frem litt frem når det gjelder qr-koder og vi har erfart at noen slutter å fungere etter en viss tid, eller etter et antall scanninger. For å fortsette å bruke disse må vi betale på en eller annen måte. Dette er ikke nødvendig. Det finnes en del generatoerer som er gratis.


Her er et par vi har funnet fram til via denne danske siden som vi tidligere har blogget om.

The QR code generator, er en side der du kan lage både dynamiske og statiske qr-koder. For dynamiske koder må du logge inn via google. eller lignende. Eventuelt kan du lage brukernavn og passord på siden.
Qr-koden fra denne siden kan lastes ned i følgende filformat; png, svg og eps

Go qr.me er en side der du kan lage statiske qr-koder. Her har du litt flere muligheter enn på The QR code generator. Du kan feks lage qr-kode av posisjon (koordinater).
Qr-koden fra denne siden kan lastes ned som svg, eps, png og jpeg. Du kan også få koden for "embedde" qr-koden på en nettside.

Kommentarer